اتیسم، یک ناتوانی در رشد ، با ویژگی های رفتاری تعریف می شود. ویژگی های اصلی اوتیسم به عنوان مشکلاتی در مهارت های زبانی ، بازی ها و تعاملات اجتماعی توصیف می گردد.علائم از اوایل کودکی شروع می شود. عدم توجه و تمرکز، اختلال در یادگیری، بی قراری در کنار رفتارهای تکراری محدود در زمینه های ارتباطی-اجتماعی در آنها دیده می شود.

علاوه بر این ویژگی های اصلی، افراد مبتلا به اوتیسم به طور کلی در پردازش حسی و عملکرد ادغام حسی اختلال دارند، که بر رفتار سازگارانه و مشارکت در فعالیت های روزمره آنها تأثیر می گذارد. بسیاری از کودکان اوتیسم قادر به ثبت بسیاری از احساسات از محیط خود نیستند. آنها نمی توانند این احساسات را ادغام کنند تا درک روشنی از فضا ایجاد نمایند. ثبت و جهت گیری حسی غیرمعمول در بیماران اتیسم می تواند در روند مهار و تسهیل سیستم های حسی آنها تداخل ایجاد کند.

برخی از رفتارهای تحریک کننده، خود بیانگر یک نیاز حسی در کودکان مبتلا به اتیسم است. همچنین در زمینه عملکردهای جسمی، اختلالات حرکتی در برخی کودکان مبتلا به اوتیسم گزارش شده است. مطالعات نشان می دهد که مشکلات در هماهنگی ، کنترل وضعیت و کنترل تعادل و آماده سازی حرکتی در افراد مبتلا به اتیسم مشاهده می شود.

درمان اتیسم

برای درمان کودکان طیف اوتیسم از درمان های دارویی و  نیز درمان های غیر دارویی استفاده می شود. درمان های دارویی به تنهایی برای درمان این کودکان کافی نیستند. داروها درمان مناسبی برای حذف و کاهش نشانه های اختلال هستند ولی آن ها برای آموزش مهارت های جدید کافی نیستند.

 بنابراین داروها بر عملکرد تاثیر ندارند و برای آموزش مهارت های جدید باید از درمان های غیر دارویی بهره برد. یکی از این درمان های غیر دارویی کاردرمانی  و گفناردرمانی است

کاردرمانی برای کودک اتیسم تمرینات کاردرمانی که برای کودک اتیسم استفاده می گردد، بسیار وسیع هستند. ابتدا بایستی تمرینات پایه ای حسی و حرکتی در برنامه ی درمانی این کودکان قرار گیرند و سپس به تمرینات شناختی و آموزشی پرداخته شود

اهداف کاردرمانی اتیسم

پس از انجام ارزیابی کاردرمانگر اهداف و استراتژی‌هایی را تعیین خواهد کرد که به فرد کمک می‌کنند مهارت‌های کلیدی خود را تقویت کند. مانند هر بیماری دیگر کاردرمانی در تلاش است تا فرد را به حداکثر میزان استقلال برساند. هدف نهایی کاردرمانی بسیار جامع و زمان بر است، بنابراین در بسیاری از موارد با تعیین اهداف کوتاه مدت و میان مدت که در راستای هدف اصلی است، تلاش می‌شود تا برنامه درمانی مشخص و قابل ارزیابی برای فرد تعیین شود. مهم‌ترین اهدافی که کاردرمانگران در کودکان اوتیسم دنبال می‌کنند به شرح زیر است:

1- حل مشکلات پردازش حسی

انسان‌ها به طور معمول از 7 حس مختلف برای درک محیط و برقراری ارتباط با آن استفاده می‌کنند.کودکان اتیسم در پردازش یک یا چند حس دچار مشکل هستند . اختلال در پردازش هر یک از این حس‌ها می‌تواند مشکلاتی را برای فرد به وجود بیاورد. کاردرمانی اتیسم به کمک رویکردهای اختصاصی خود تلاش می‌کند تا مشکلات پردازش حسی را رفع نماید. فرقی هم نمی‌کند که فرد بیش حسی داشته باشد یا کم حسی. در هر صورت تعدیل پردازش حسی یکی از اهداف کاردرمانی در کودکان اتیسم می‌باشد.

2- توانبخشی شناختی

کودکان دارای اتیسم در بسیاری از جنبه‌های شناختی مانند توجه، تمرکز، حل مسئله، درک احساسات، قضاوت، محاسبات و برنامه ریزی دارای اختلال هستند. کاردرمانگران ذهنی به کودک کمک خواهند کرد که اختلالات شناختی را کاهش دهند.

3- بهبود مهارت‌های حرکتی ظریف

یکی از جنبه‌های اتیسم که کمتر مورد توجه قرار می‌گیرد، اختلال در مهارت‌های ظریف این کودکان است. برخی از مهارت‌های ظریف مانند توانایی قیچی کردن، بستن دکمه، در دست گرفتن اشیا و دستکاری کردن آن‌ها و نوشتن در این کودکان دارای مشکل است. این مشکلات ممکن است به نوبه خود اختلال‌های دیگری را به دنبال داشته باشد. برای نمونه اختلال در نوشتن ممکن است به اختلال در یادگیری منجر شود. به همین دلیل دلیل کاردرمانگر نباید از این مشکلات غافل شود.

4- بهبود مهارت‌های حرکتی درشت

کاردرمانی  می‌تواند به بهبود مهارت‌های حرکتی درشت این کودکان ذیز کمک کند. در بسیاری از موارد ممکن است مهارت‌های حرکتی درشت مانند راه رفتن فرد ممکن است دچار اختلال شود. بارزترین اختلال در این زمینه راه رفتن روی پنجه و همچنین عدم تعادل و هماهنگی است. راه رفتن روی پنجه مشکلات دیگری مانند کوتاهی عضلات را به دنبال خواهد داشت. از طرفی دیگر نداشتن هماهنگی حرکتی و تعادل ممکن است باعث شود فرد زمین بخورد یا با وسایل خانه برخورد نماید. در نتیجه رفع این مشکلات به معنی افزایش امنیت فرد خواهد بود.

5- کمک به بهبود ارتباطات

تعاملات و ارتباطات اجتماعی یکی از مهم‌ترین بخش‌های زندگی است که مشکل در آن‌ها می‌تواند کل زندگی فرد را مختل نماید. قطعا بهترین نتیجه دربهبود این بخش با همکاری متخصص گفتاردرمانی و کاردرمانی به دست خواهد آمد. کلینیک جامع توانبخشی امید شرق با همکاری متخصصین با تجربه در زمینه درمان کودکان اتیسم دارای سابقه بسیار طولانی است که می‌تواند به درمان کودکان شما کمک کند. برای دریافت مشاوره و نوبت می‌توانید با شماره مندرج در سایت در تماس باشید

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *