فیزیوتراپی و کاردرمانی دو نوع مراقبت توانبخشی هستند. هدف از مراقبت های توانبخشی بهبود یا جلوگیری از وخیم شدن وضعیت یا کیفیت زندگی شما در اثر آسیب ، جراحی یا بیماری است.

در حالی که برخی از شباهت ها بین فیزیوتراپی و کاردرمانی وجود دارد ، تفاوت های اساسی نیز وجود دارد.

در این مقاله نگاهی دقیق تر به هر دو نوع روش های درمانی ، فوایدی که آنها دارند و تفاوت آنها با یکدیگر می کنیم

تفاوت های کلیدی چیست؟

اصلی‌ترین تفاوت کاردرمانی و فیزیوتراپی، در گستردگی و دامنه آن‌ها است. همانطور که پیش‌تر توضیح داده شد، کاردرمانی علاوه بر بیماری‌های جسمی در حیطه‌های ذهن و روان نیز فعالیت می‌کند. همچنین کاردرمانی یک رشته کل نگر است. به بیان دیگر زمانی که یک فرد به کاردرمانی مراجعه می‌کند، نه تنها مشکلاتی که خود فرد عنوان می‌کند، بلکه تمام ابعاد زندگی‌‌‌اش از جمله وضعیت روحی-روانی، شغل مراجع، محیط زندگی و حتی خانواده و مراقبین او بررسی می‌شود. درحالی که فیزیوتراپیست‌ها معمولا روی حرکت بهتر و مدیریت درد تمرکز می‌کنند و فقط جنبه جسمی فرد را درنظر دارند.

 به عنوان مثال فردی را در نظر بگیرید که دچار سکته مغزی شده و به کاردرمانی مراجعه می‌کند. کاردرمانی علاوه بر ارتقا و بهبود وضعیت فرد به او کمک می‌کند تا با وجود ناتوانی پیش آمده، بتواند فعالیت‌های روزمره زندگی مانند غذا خوردن، استفاده از سرویس بهداشتی، لباس پوشیدن و… را به طور مستقل انجام دهد. کاردرمانگر محیط زندگی این شخص را بررسی کرده و تغییرات لازم را در آن اعمال می‌کند. برای مثال از میله‌هایی موسوم به Grab Bar در خانه استفاده می‌کند تا مراجع بتواند حمل و نقل آسان‌تری داشته باشد.

کاردرمانگر این موضوع را در نظر می‌گیرد که فردی که تا مدتی قبل کاملا سالم بوده است، اکنون نمی‌تواند ساده‌ترین فعالیت‌های روزانه‌اش را انجام دهد و ممکن است دچار مشکلات روحی-روانی از جمله افسردگی و اضطراب شود. کاملا مشهود است که کاردرمانی تمام جنبه‌ها و ابعاد زندگی فرد را در نظر گرفته و به صورت کل نگر به درمان او می‌پردازد.

فیزیوتراپی می‌تواند به این مراجع کمک کند که با توجه به شدت و نوع سکته مغزی، بتواند تحرک بیشتری داشته باشد، زودتر راه برود و درد کمتری را تجربه کند. شاید در این مثال به نظر برسد که فیزیوتراپی به درمان شخص می‌پردازد، اما کاردرمانی بیشتر به افزایش کیفیت زندگی می‌پردازد.

باید این نکته را در نظر داشته باشید که بسیاری از افرادی که دچار سکته مغزی هستند هرگز به مرحله حرکت مستقل نخواهند رسید. همچنین برای بیماری‌هایی از جمله ام اس (MS)، پارکینسون، اوتیسم، سندروم داون، اسکیزوفرنی و… درمان قطعی وجود ندارد. کاردرمانی می‌تواند به افرادی که به این بیماری‌ها مبتلا هستند، کمک کند تا زندگی بهتری را تجربه کنند.

شباهت ها چیست؟

با وجود تفاوت های آنها ، کاردرمانی و فیزیوتراپی در برخی از بخش ها به هم شبیه هستند. از جمله:

هدف هر دو بهبود عملکرد کلی ، کیفیت زندگی و دانش در مورد چگونگی حفظ سلامتی و رفاه شما است.

در شرایط بهداشتی که هر دو روش درمانی توصیه می کنند ، همپوشانی قابل توجهی وجود دارد.

هر دو نوع درمان ، مراقبت های عملی انجام می دهند که متناسب با نیازهای خاص بیمار طراحی شده است.

در خدمات انجام شده می تواند همپوشانی وجود داشته باشد. به عنوان مثال ، متخصصین کاردرمانی ممکن است تمرینات و کشش هایی را نیز انجام دهند. یا ممکن است فیزیوتراپیست ها بر روی کمک به فعالیت های روزمره مانند ورود به وان یا خروج از آن کار کنند.

هر دو نوع درمان اهدافی را تعیین کرده و پیشرفت شما را در هنگام کار برای دستیابی به آن اهداف ارزیابی می کنند

چگونه بفهمیم که به کاردرمانی نیاز داریم یا فیزیوتراپی؟؛ کاردرمانی بهتر است یا فیزیوتراپی؟

وقتی صحبت از تفاوت کاردرمانی و فیزیوتراپی می‌شود، هیچ کدام بهتر از دیگری نیست. هردوی آن‌ها نقش مهمی در بهبودی پس از آسیب یا بیماری ایفا می‌کنند. اینکه کدام نوع درمانی برای شما بهتر است به شرایط خاص و نیازهای فردی شما بستگی دارد. اگر هدف شما از درمان انجام فعالیت‌های خاصی، مانند غذا خوردن، لباس پوشیدن، رانندگی، آشپزی، خرید کردن و… است، کاردرمانی گزینه بهتری برای شما محسوب می‌شود. در این موارد، کاردرمانی می‌تواند به بهبود مهارت‌های حرکتی مورد نیاز برای این وظایف خاص کمک کند.

اگر شرایطی دارید که بر توانایی شما در راه رفتن یا حرکت دادن قسمتی از بدن تأثیر می‌گذارد، برای حرکت بهتر و تسکین درد می‌توانید به یک فیزیوتراپیست مراجعه کنید. فیزیوتراپی می‌تواند از طریق تمرینات هدفمند، تحریک الکتریکی، ماساژ و سایر روش‌ها به شما کمک کند. در بسیاری از موارد ایده‌آل ترین حالت، مراجعه همزمان به کاردرمانی و فیزیوتراپی است. بسته به شرایط شما کاردرمانگر و فیزیوتراپیست می‌توانند به صورت یک تیم به شما کمک کنند.

همچنین می‌توانید با پزشک خود در مورد نوع درمانی که برای شما مناسب است صحبت کنید. متاسفانه در ایران بسیاری از پزشکان، بیماران را فقط به فیزیوتراپی ارجاع می‌دهند. اگر فکر می‌کنید، کاردرمانی برای شما مناسب است می‌توانید از پزشک خود نسخه‌ای بخواهید. همچنین می‌توانید خودتان به کلینیک‌های کاردرمانی مراجعه کنید و پس از ارزیابی توسط کاردرمانگر اگر که نیاز بود خدمات درمانی دریافت کنید..

سخن آخر

فیزیوتراپی و کاردرمانی انواع مراقبت توانبخشی هستند. در حالی که اهداف مشابهی دارند و بسیاری از مشکلات یکسان را درمان می کنند ، اما متفاوت هستند.

کاردرمانی بر روی بازیابی یا بهبود قدرت و دامنه حرکت متمرکز است. هدف فیزیوتراپی بهبود مهارت های حرکتی مورد نیاز برای انجام کارهای روزانه است.

اینکه کدام نوع درمانی را انتخاب کنید به شرایط خاص و نیازهای فردی شما بستگی دارد. ارتباط نزدیک با پزشک می تواند به شما کمک کند تصمیم بگیرید کدام روش درمانی برای شما و اهدافتان مناسب تر است.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *